Urban Agency
ALTA VERDE
LIVING AMONG TREES
CHUNGDAM
RESIDENTIAL TOWER IN THE HEART OF GANGNAM
KALVEBOD WAVES
Copenhagen's new harbor-front
LILLE LANGEBRO
Copenhagen's new pedestrian and cycle bridge
BRIGHTEN HANNAM
HIGH-END RESIDENTIAL COMPLEX
FAABORG
NEW HARBOUR BATH
LE CARROUSEL ART HOTEL
WHERE THE CITY MEETS THE SEA
POSTHUSGRUNDEN
FUTURE LANDMARK OF VÆRLØSE
HEIDE
A new twist on a historic bakery
VANCOUVER FOREST
LIVING CANOPY
WINNENDEN
Productive City
MERRONIAN 2
ROOFSCAPE: A NEW DIMENSION
JANGJI
COMPACT CITY
FUMBALLY ENTERPRISE HUB
A CENTRE OF CREATIVITY AND INNOVATION
MULHOUSE ZOO
THE CATHEDRAL & THE FOREST
CITÉ DES ARTS
A MEDINA OF ARTS & CREATIVITY
SICK-KASERNE
Cube Houses
DOCK MILL
A GREEN FUTURE
MERRONIAN 1
ROOFSCAPE : A NEW DIMENSION
FIOMA
From bustling industry to vibrant residential
FALEN 40
TOWNHOUSES IN ODENSE
SINNAE
Take the Green Line
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
SCHLEBUSCHER HÖFE
COMPETITION WINNER
PH PARK
GARDEN LIVING
QUARTIER ALZETTE
COMPETITION WINNER
JAEGI
COHESIVE STREETSCAPE
DIE CONTINENTALE
CONSOLIDATING COURTYARD
METROPOL
CITY'S CENTER POINT
CAMPUS EnBW
WORKING CONNECTS
WALSH'S YARD
Student Castle
CPH AIRPORT BRIDGE
SHORTCUT FOR 2 MILLION USERS OPENED
AMIENS ZOO
HUT + ROCK
THE DOMINION, CALGARY
Bridgeland Verandas
BUNDANG TWIN TOWERS
CONSTRUCTION STARTS SOON
TRI HOUSE
GARDEN TENT
NEGOK OFFICETEL
152 MICRO APARTMENTS IN SEOUL
DIETENBACH
NEW DISTRICT IN FREIBURG
GLÜCKSTEINQUARTIER
GOLDEN GATE
HARD (AM BODENSEE)
CREATING WATERFRONT IDENTITY
KAISTRAßE
HOTEL IN DÜSSELDORF'S HARBOUR
West Campus Calgary
Calgarian Crystal
SHOE SHELF SHOP
CONTEMPORARY EXTENSION
CHARLEVILLE
Spirit of the Place
BULL ISLAND
Learning from Seeing
GRAND Xi BEACH
DUAL SKYLINE APARTMENTS
CHARLOTTENLUNDHAVE
SURROUNDED BY GREENERY
RUSTIC HOUSE
IN TIME...
CHERRYWOOD
THE MODULAR
COLD HAWAII INLAND
NATIONAL WATER SPORTS CENTER
SOMMERLYST
FAMILY FRIENDLY
FESTENBERGSIEDLUNG
Competition winner
MBC
NEW URBAN MAGNET ON YEOUIDO ISLAND
PLASTIC HOUSE
House renovation & extension
MARIA HILF
COMPETITION WINNER
ALLIANZ HEADQUARTER
COMPANY'S CAMPUS IN STUTTGART
iCAMPUS
WORKSPACES OF THE FUTURE
YEOUINARU FERRY TERMINAL
Han river transportation hub
TECHNOPOLE
INNOVATION CAMPUS
DEMONWARE
CALL OF DUTY
NÆRHEDEN
LIVING IN-BETWEEN NATURE
GREENACRES
STEPPING FIELDS
NEWMARKET
URBAN CATALYST
MCH HERNING
TRANSFORMATION OF EXHIBITION CENTER
PRUSSIA STREET
URBAN OASIS
AMAGER COMMONS QUARTER
URBAN ISLANDS
FREIBURG
NEW HEADQUARTER FOR VOLKSBANK
MIDAN CITY
ENTERTAINMENT VILLAGE
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
SLAGELSE
KNOWLEDGE CITY
CASTLE & DRURY
RETAIL FIT-OUT
SCHOOL IN LURUP
NEW HEART OF THE DISTRICT
POSTAREAL
36 METERS TALL SCULPTURE IN FREIBURG
TEMPLEOGUE DENTAL
DENTAL PRACTICE FIT-OUT IN DUBLIN
SPENCER DOCK
THE VERTICAL VILLAGE
URBAN MOTION
GET THE HANG OF OUR URBAN MOTION!
SHENZHEN
Qianhai Exchange Plaza - More than trade!
Formwork
Art Studio
Kløvermarken
Future of Copenhagen
Kantplatz 8
in Neumünster
JEJU
Wood Experience Center
Kronberg
School of music
Brick a Back House
House renovation & extension
Le Twist
10 Apartments & retail
Sky Houses
34 apartments retrofit & new extension
Vault House
Private residence
Poolbeg Twins
MAKEOVER FOR ICONS
Orla Kiely
OK:NY
FBAB Lisbjerg
New social housing
Vogternes Raad
TV Studio on DR2
Fringe THEATRE
New Tent Structure
Fermes Urbaines
44 Social Housing units
Cupboard House
House reconfiguration & extension
Ørestad
Assisted Housing
Yuseong
Youth Center
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides/01-Render-1.jpg
  • Project Data
    Project: 241 apartments, creche, gym and tenant amenities
    Size: 19,000m²
    Location: Dublin, Ireland
    Client: Lioncor
    Collaborators: MCG Planning, NMP Landscape, PUNCH Engineers, Varming (M&E),  Tree File Ltd., IESve, DFA Fire, Molloy & Associates
    Type: Commission
    Status: Planning Approved
    Team: Maxime Laroussi, Fabiana Suella, Ramtin Meyghani, Amir Krichen
    Living Among Trees

    The design for Alta Verde, a new residential project, has grown out of the existing qualities of the site, melding the architecture harmoniously with its surroundings. Formerly part of the Clareville Demesne, the site contains a striking abundance of mature trees for an urban location. Retaining these important natural features has been a central priority and point of inspiration for the project. 

    Taking the treehouse as an initial concept, the design seeks to emulate the immersive capacity of this primary architectural structure. Three buildings are submerged in the ‘forest’, instilling a similar sense of escapism. Capturing the genius loci, the design envisages the project as a ‘growing organism’ with plants forming an integral component of the structures. The roofs and facades host a variety of climbing plants, integrating into the tree-filled environment.

    Each building is defined with a unique reference to the arboreal setting. In one, brise-soleils evoke the dappled light filtered through a canopy of leaves; another is composed of branch-like diagonal and vertical beams; the third incorporates vertical posts, akin to tree trunks in a grove. These plant-supporting screens operate as natural solar moderators that change with the seasons. The material palette, carefully selected to ensure durability and low maintenance, comprises clay/lime render walls with powder coated aluminium fascia.

    Each structure comprises a series of shifted blocks, serving to enhance sunlight penetration, reduce potential overshadowing and render a more dynamic architectural composition. The planting of additional trees between the buildings enriches the existing green environment. 

    The buildings ascend in gradated heights from west to east. Stratified in green-topped tiers, the westerly building climbs from a single-storey entrance lounge, to three, four and five storeys. The middle building rises from seven to eight storeys, while the easterly building reaches nine storeys, culminating in accessible roof terraces. Containing a gym and residents’ communal dining area for social gatherings, the development stimulates community interaction. 

    The design enhances site permeability and promotes interaction between the site and its broader context. This is achieved by removing the existing boundary wall along Cross Avenue and by utilising the trees as a natural buffer to minimise traffic noise and preserve privacy. Marking the entrance to Blackrock College, the tallest easterly structure forms a key wayfinding tool.

    Overall, Alta Verde encapsulates the atmosphere of its context, invoking a symbiosis between nature and architecture.

  • /assets/projects/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x1620-additional.jpg
  • /assets/projects/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x1620-additional2.jpg
  • /assets/projects/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x1620-additional4.jpg
  • /assets/projects/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x1620-additional3.jpg
  • /assets/projects/view2-2880x1620-(tall-version)-1653924189.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides/01-Render-3.jpg
  • /assets/projects/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x162015.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16202.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x1620-bbb.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16204.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16205.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16206.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16207.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16208.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x16209.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x162010.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x162011.jpg
  • /assets/projects/cross-avenue-dublin/slides5/Web-Slides_Cross-Avenue---2880x162012.jpg
ALTA VERDE
LIVING AMONG TREES
Join us on Facebook | Twitter
© 2022 Urban Agency