Urban Agency
Brighten Hannam
HIGH-END RESIDENTIAL COMPLEX
LE CARROUSEL ART HOTEL
WHERE THE CITY MEETS THE SEA
HEIDE
A new twist on a historic bakery
VANCOUVER FOREST
Living Canopy
WINNENDEN
Productive City
MERRONIAN 2
ROOFSCAPE: A NEW DIMENSION
JANGJI
COMPACT CITY
FUMBALLY ENTERPRISE HUB
A CENTRE OF CREATIVITY AND INNOVATION
MULHOUSE ZOO
THE CATHEDRAL & THE FOREST
CITÉ DES ARTS
A MEDINA OF ARTS & CREATIVITY
DOCK MILL
A Green Future
SICK-KASERNE
Cube Houses
MERRONIAN 1
ROOFSCAPE : A NEW DIMENSION
FIOMA
From bustling industry to vibrant residential
FALEN 40
TOWNHOUSES IN ODENSE
SINNAE
Take the Green Line
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
SCHLEBUSCHER HÖFE
COMPETITION WINNER
PH PARK
GARDEN LIVING
QUARTIER ALZETTE
COMPETITION WINNER
JAEGI
COHESIVE STREETSCAPE
DIE CONTINENTALE
CONSOLIDATING COURTYARD
METROPOL
CITY'S CENTER POINT
CAMPUS EnBW
WORKING CONNECTS
LILLE LANGEBRO
Copenhagen's new pedestrian and cycle bridge
Walshe's Yard
Student Castle
POSTHUSGRUNDEN
FUTURE LANDMARK OF VÆRLØSE
Amiens Zoo
The big hut and the rock
CPH AIRPORT BRIDGE
SHORTCUT FOR 2 MILLION USERS OPENED
The Dominion, Calgary
Bridgeland Verandas
BUNDANG TWIN TOWERS
CONSTRUCTION STARTS SOON
Tri House
Garden Tent
NEGOK OFFICETEL
152 MICRO APARTMENTS IN SEOUL
DIETENBACH
NEW DISTRICT IN FREIBURG
GLÜCKSTEINQUARTIER
GOLDEN GATE
HARD (AM BODENSEE)
CREATING WATERFRONT IDENTITY
KAISTRAßE
HOTEL IN DÜSSELDORF'S HARBOUR
West Campus Calgary
Calgarian Crystal
FAABORG
NEW HARBOUR BATH
SHOE SHELF SHOP
CONTEMPORARY EXTENSION
Charleville
Spirit of the Place
Bull Island
Learning from Seeing
CHARLOTTENLUNDHAVE
SURROUNDED BY GREENERY
GRAND Xi BEACH
DUAL SKYLINE APARTMENTS
RUSTIC HOUSE
IN TIME...
Cherrywood
The Modulor
COLD HAWAII INLAND
NATIONAL WATER SPORTS CENTER
SOMMERLYST
FAMILY FRIENDLY
Festenbergsiedlung
Competition winner
MBC
NEW URBAN MAGNET ON YEOUIDO ISLAND
Plastic House
House renovation & extension
MARIA HILF
COMPETITION WINNER
ALLIANZ HEADQUARTER
COMPANY'S CAMPUS IN STUTTGART
iCAMPUS
WORKSPACES OF THE FUTURE
KALVEBOD WAVES
Copenhagen's new harbor-front
YEOUINARU FERRY TERMINAL
Han river transportation hub
TECHNOPOLE
INNOVATION CAMPUS
DEMONWARE
CALL OF DUTY
NÆRHEDEN
LIVING IN-BETWEEN NATURE
GREENACRES
STEPPING FIELDS
NEWMARKET
URBAN CATALYST
MCH HERNING
TRANSFORMATION OF EXHIBITION CENTER
PRUSSIA STREET
URBAN OASIS
AMAGER COMMONS QUARTER
URBAN ISLANDS
FREIBURG
NEW HEADQUARTER FOR VOLKSBANK
MIDAN CITY
ENTERTAINMENT VILLAGE
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
SLAGELSE
KNOWLEDGE CITY
CASTLE & DRURY
RETAIL FIT-OUT
SCHOOL IN LURUP
NEW HEART OF THE DISTRICT
POSTAREAL
36 METERS TALL SCULPTURE IN FREIBURG
SPENCER DOCK
THE VERTICAL VILLAGE
URBAN MOTION
GET THE HANG OF OUR URBAN MOTION!
SHENZHEN
Qianhai Exchange Plaza - More than trade!
Brick a Back House
House renovation & extension
Cupboard House
House reconfiguration & extension
FBAB Lisbjerg
New social housing
Fermes Urbaines
44 Social Housing units
Formwork
Art Studio
Fringe THEATRE
New Tent Structure
JEJU
Wood Experience Center
Kantplatz 8
in Neumünster
Kløvermarken
Future of Copenhagen
Kronberg
School of music
Le Twist
10 Apartments & retail
Ørestad
Assisted Housing
Orla Kiely
OK:NY
Poolbeg Twins
MAKEOVER FOR ICONS
Sky Houses
34 apartments retrofit & new extension
Vault House
Private residence
Vogternes Raad
TV Studio on DR2
Yuseong
Youth Center
  • /assets/projects/amiens-zoo/Render1.jpg
  • Project Data
    Project: Amiens Zoo
    Size: 12 000 m²
    Location: Amiens, France
    Budget: €16.5 Million
    Client: Amiens Metropole
    Team: URBAN AGENCY, Henchion + Reuter, Interscene, Edeis, EVIA, P. Fiorani
    Type: Invited competition
    Status: 2nd Prize
    Amiens Zoo

    The project intertwines the urban with the natural landscape in this unique context. In fact, the primary aim is to 'flood' the site with nature - an 'urban forest' extending from the park in the south - creating a north-western African plain filled with vegetation, basins, animals and bio-dome as well as an extension to the park’s existing flora and fauna in the south-west. The new entrance building forms part of the rich landscape ensemble in the shape of a 'big hut' emerging from the clearing which one discovers suddenly through a pedestrian bridge when arriving from the park and from the Esplanade de la Hotoie or gradually when walking along the Rue Faubourg de Hem. THE BIG HUT The “big hut” location and form respond to the functions, the programme, the management flow and the urban context. A series of large semi-circular courtyards are carved out from this monumental timber roof, clearly defining the four main areas of the programme; the entrance, the services, the esplanade and the education quarter. Finally, along the planted plaza to the south, this large hut is shaped in alignment with the buildings of the Allée du Château Milan to guide visitors arriving from the future car park. THE ROCK From the main entrance (the south side), the tropical bio-dome is designed in such a way that it is perceived as a mountain topped by a cloud rising from the African plain and like a rock emerging from a tropical forest from the north side of the zoo. The rock serves as a structural base for the bio-dome and hosts the animal basins, technical areas, a cenote and the giraffe house. The round form and roof material (ETFE) of the bio-dome achieves the best compromise, technically and economically. The rounded and slightly crushed shape ensures the best climatic circulation over the entire site as well as the best airflow distribution by minimising height temperature gradients. THE CENOTE To the East, the tropical bio-dome's rocky cliff-face houses a four meter-deep well, entered by visitors at its centre. The embedded terrariums in the wall continue the height of the well by a long, helical ramp; the visitor, starting from the ground, continues their journey of discover, gradually rising to the highest point in the bio-dome. Upon exiting the confined oval space, they are met with astounding and revealing panoramas. The well, like a false cenote, is draped in epiphyte planting (bromeliads, orchids etc.) which frame the sides of the terrariums. The plants gradually disappear upon reaching 1.5 meters from the height of the well.

  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render1-1.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/01.-Hut_.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/02.-Courtyards_.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/03.La-grande-hutte_.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/04-.Hut-environmental_.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/05.-Bio-dome_.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render2Boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render6boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render3Boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render4boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render5boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Render7boarder.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/SitePlan.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Section1.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Section2-1.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Section3-1.jpg
  • /assets/projects/amiens-zoo/slides/Section4.jpg
Amiens Zoo
The big hut and the rock
Join us on Facebook | Twitter
© 2021 Urban Agency