Urban Agency
ALTA VERDE
LIVING AMONG TREES
CHUNGDAM
RESIDENTIAL TOWER IN THE HEART OF GANGNAM
KALVEBOD WAVES
Copenhagen's new harbor-front
LILLE LANGEBRO
Copenhagen's new pedestrian and cycle bridge
BRIGHTEN HANNAM
HIGH-END RESIDENTIAL COMPLEX
FAABORG
NEW HARBOUR BATH
LE CARROUSEL ART HOTEL
WHERE THE CITY MEETS THE SEA
POSTHUSGRUNDEN
FUTURE LANDMARK OF VÆRLØSE
HEIDE
A new twist on a historic bakery
VANCOUVER FOREST
LIVING CANOPY
WINNENDEN
Productive City
MERRONIAN 2
ROOFSCAPE: A NEW DIMENSION
JANGJI
COMPACT CITY
FUMBALLY ENTERPRISE HUB
A CENTRE OF CREATIVITY AND INNOVATION
MULHOUSE ZOO
THE CATHEDRAL & THE FOREST
CITÉ DES ARTS
A MEDINA OF ARTS & CREATIVITY
SICK-KASERNE
Cube Houses
DOCK MILL
A GREEN FUTURE
MERRONIAN 1
ROOFSCAPE : A NEW DIMENSION
FIOMA
From bustling industry to vibrant residential
FALEN 40
TOWNHOUSES IN ODENSE
SINNAE
Take the Green Line
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
SCHLEBUSCHER HÖFE
COMPETITION WINNER
PH PARK
GARDEN LIVING
QUARTIER ALZETTE
COMPETITION WINNER
JAEGI
COHESIVE STREETSCAPE
DIE CONTINENTALE
CONSOLIDATING COURTYARD
METROPOL
CITY'S CENTER POINT
CAMPUS EnBW
WORKING CONNECTS
WALSH'S YARD
Student Castle
CPH AIRPORT BRIDGE
SHORTCUT FOR 2 MILLION USERS OPENED
AMIENS ZOO
HUT + ROCK
THE DOMINION, CALGARY
Bridgeland Verandas
BUNDANG TWIN TOWERS
CONSTRUCTION STARTS SOON
TRI HOUSE
GARDEN TENT
NEGOK OFFICETEL
152 MICRO APARTMENTS IN SEOUL
DIETENBACH
NEW DISTRICT IN FREIBURG
GLÜCKSTEINQUARTIER
GOLDEN GATE
HARD (AM BODENSEE)
CREATING WATERFRONT IDENTITY
KAISTRAßE
HOTEL IN DÜSSELDORF'S HARBOUR
West Campus Calgary
Calgarian Crystal
SHOE SHELF SHOP
CONTEMPORARY EXTENSION
CHARLEVILLE
Spirit of the Place
BULL ISLAND
Learning from Seeing
GRAND Xi BEACH
DUAL SKYLINE APARTMENTS
CHARLOTTENLUNDHAVE
SURROUNDED BY GREENERY
RUSTIC HOUSE
IN TIME...
CHERRYWOOD
THE MODULAR
COLD HAWAII INLAND
NATIONAL WATER SPORTS CENTER
SOMMERLYST
FAMILY FRIENDLY
FESTENBERGSIEDLUNG
Competition winner
MBC
NEW URBAN MAGNET ON YEOUIDO ISLAND
PLASTIC HOUSE
House renovation & extension
MARIA HILF
COMPETITION WINNER
ALLIANZ HEADQUARTER
COMPANY'S CAMPUS IN STUTTGART
iCAMPUS
WORKSPACES OF THE FUTURE
YEOUINARU FERRY TERMINAL
Han river transportation hub
TECHNOPOLE
INNOVATION CAMPUS
DEMONWARE
CALL OF DUTY
NÆRHEDEN
LIVING IN-BETWEEN NATURE
GREENACRES
STEPPING FIELDS
NEWMARKET
URBAN CATALYST
MCH HERNING
TRANSFORMATION OF EXHIBITION CENTER
PRUSSIA STREET
URBAN OASIS
AMAGER COMMONS QUARTER
URBAN ISLANDS
FREIBURG
NEW HEADQUARTER FOR VOLKSBANK
MIDAN CITY
ENTERTAINMENT VILLAGE
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
SLAGELSE
KNOWLEDGE CITY
CASTLE & DRURY
RETAIL FIT-OUT
SCHOOL IN LURUP
NEW HEART OF THE DISTRICT
POSTAREAL
36 METERS TALL SCULPTURE IN FREIBURG
TEMPLEOGUE DENTAL
DENTAL PRACTICE FIT-OUT IN DUBLIN
SPENCER DOCK
THE VERTICAL VILLAGE
URBAN MOTION
GET THE HANG OF OUR URBAN MOTION!
SHENZHEN
Qianhai Exchange Plaza - More than trade!
Formwork
Art Studio
Kløvermarken
Future of Copenhagen
Kantplatz 8
in Neumünster
JEJU
Wood Experience Center
Kronberg
School of music
Brick a Back House
House renovation & extension
Le Twist
10 Apartments & retail
Sky Houses
34 apartments retrofit & new extension
Vault House
Private residence
Poolbeg Twins
MAKEOVER FOR ICONS
Orla Kiely
OK:NY
FBAB Lisbjerg
New social housing
Vogternes Raad
TV Studio on DR2
Fringe THEATRE
New Tent Structure
Fermes Urbaines
44 Social Housing units
Cupboard House
House reconfiguration & extension
Ørestad
Assisted Housing
Yuseong
Youth Center
  • /assets/projects/cherrywood/01..jpg
  • Project Data
    Project: 146 Multifamily Residential Development
    Size: 15, 909 m²
    Location: Dublin, Ireland

    Client: Hines
    Budget: Withheld
    Team: URBAN AGENCY, Virtus PM, BMA Planning ARUP, CSC, OCSC, Murray & Assoc., MJP
    Status: Planning permission stage
    Cherrywood

    Cherrywood is a key new town along Dublin’s southern coast. The development site at TC5 is within walking distance of the town centre and located on Grand Parade, a vibrant new boulevard which will link the town centre to Tully Park and the surrounding area. The development is situated adjacent to a Luas stop at Cherrywood and has adjacencies to multiple bus and cycle routes. The proposed development is for a mixed tenure development of 146 apartments for sale across the site. The scheme is defined by a strong urban block structure that is in keeping with the overall Cherrywood masterplan whilst respecting the residential amenity of the adjoining environment and providing for pedestrian permeable ground floor. The project is characterised by its landscape led approach which results in a heavily landscaped ground floor with lush planting. It was a client driver to be of the highest architectural quality and design and to respect the values and built heritage of the area while being a sensitive and contemporary piece of design. It was also a wish to make a striking yet simple piece of contemporary design that will fit well into the new town of Cherrywood and we have been cognisant of the other designs being designed in tandem on neighbouring sites. Urban Agency have been involved since the inception of the design of the town centre have had multiple workshops with the other architects involved in the town centre design. We have also engaged with the architects of the neighbouring landowners to integrate our proposals together. The proposal attempts to be sympathetic to the materials, heights, forms and language of these new buildings. The proposal consists of 4 buildings generously separated by 2 landscaped courtyards. The buildings hold their corners to create strong urban edges while allowing breaks approximately every 40-50m to allow for a human scale at street level that give views into a secluded series of internal courtyard gardens from passers-by. The individual buildings rise and fall from 3 to 5 stories creating strong urban presence at key junctions while shifting down in scale to the more human scaled entrance points for pedestrians at 3 storeys. This creates a dynamic skyline to the project which breaks down its overall volume and scale making it feel more human and intimate. The shift in elevation also has a relationship to light in the courtyards and was carefully modelled to look at how to maximise the light potential of these outdoor amenity areas. Considerable time has been spent to carefully design the ground floor to make a high quality public space and have a high quality of private ground floor units. These units are all own door access and thus enliven the street and help to create passive surveillance and activation during day and night. Each apartment at ground floor has a buffer garden that allows a privacy screen from pedestrians and where possible we have employed subtle level changes to give privacy to the apartments while giving an overview of the footpath and thus a feeling of safety to pedestrians and passers-by. The car entrance has been taken off Grand Parade and gently dips in height along a shared access street before dropping one storey into the basement inside the block itself. All services including the plant areas are located below ground to allow all ground floor and roof areas to be activated. A dedicated bicycle storage area is located at basement also. All residential cores extend to the basement so units can be directly accessed. A series of pathways screened by the large mixed planting guide the residents through the site to each residential core. Ground floor units can access their unit from either the core or via smaller individual paths directly to the living room façade via the patio buffer gardens. This has been designed to mimic the qualities of a ‘traditional’ own door access family house that people enjoy in order to attract families. The ground floor units are screened from passers-by from overlooking by lush mixed planting and garden walls which double up as storage which act as screens when viewed obliquely. This series walkways helps to make the landscape more intimate areas for entrances, areas of play and recreation and in turn the units at ground floor have more privacy and therefore we believe will be more actively used. Due to the stepping in plan and section the scheme has a high percentage of corner apartments which enjoy dual aspect sun and air ventilation. We have employed corner living spaces at these locations to pick up on views to the new town centre and the adjoining landscape, parks and streetscapes.

  • /assets/projects/cherrywood/slides/02..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/03..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/04..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/05..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/06..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/07..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/08..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/09..jpg
  • /assets/projects/cherrywood/slides/10..jpg
CHERRYWOOD
THE MODULAR
Join us on Facebook | Twitter
© 2022 Urban Agency