Urban Agency
Brighten Hannam
HIGH-END RESIDENTIAL COMPLEX
LE CARROUSEL ART HOTEL
WHERE THE CITY MEETS THE SEA
HEIDE
A new twist on a historic bakery
VANCOUVER FOREST
Living Canopy
WINNENDEN
Productive City
MERRONIAN 2
ROOFSCAPE: A NEW DIMENSION
JANGJI
COMPACT CITY
FUMBALLY ENTERPRISE HUB
A CENTRE OF CREATIVITY AND INNOVATION
MULHOUSE ZOO
THE CATHEDRAL & THE FOREST
CITÉ DES ARTS
A MEDINA OF ARTS & CREATIVITY
DOCK MILL
A Green Future
SICK-KASERNE
Cube Houses
MERRONIAN 1
ROOFSCAPE : A NEW DIMENSION
FIOMA
From bustling industry to vibrant residential
FALEN 40
TOWNHOUSES IN ODENSE
SINNAE
Take the Green Line
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
SCHLEBUSCHER HÖFE
COMPETITION WINNER
PH PARK
GARDEN LIVING
QUARTIER ALZETTE
COMPETITION WINNER
JAEGI
COHESIVE STREETSCAPE
DIE CONTINENTALE
CONSOLIDATING COURTYARD
METROPOL
CITY'S CENTER POINT
CAMPUS EnBW
WORKING CONNECTS
LILLE LANGEBRO
Copenhagen's new pedestrian and cycle bridge
Walshe's Yard
Student Castle
POSTHUSGRUNDEN
FUTURE LANDMARK OF VÆRLØSE
Amiens Zoo
The big hut and the rock
CPH AIRPORT BRIDGE
SHORTCUT FOR 2 MILLION USERS OPENED
The Dominion, Calgary
Bridgeland Verandas
BUNDANG TWIN TOWERS
CONSTRUCTION STARTS SOON
Tri House
Garden Tent
NEGOK OFFICETEL
152 MICRO APARTMENTS IN SEOUL
DIETENBACH
NEW DISTRICT IN FREIBURG
GLÜCKSTEINQUARTIER
GOLDEN GATE
HARD (AM BODENSEE)
CREATING WATERFRONT IDENTITY
KAISTRAßE
HOTEL IN DÜSSELDORF'S HARBOUR
West Campus Calgary
Calgarian Crystal
FAABORG
NEW HARBOUR BATH
SHOE SHELF SHOP
CONTEMPORARY EXTENSION
Charleville
Spirit of the Place
Bull Island
Learning from Seeing
CHARLOTTENLUNDHAVE
SURROUNDED BY GREENERY
GRAND Xi BEACH
DUAL SKYLINE APARTMENTS
RUSTIC HOUSE
IN TIME...
Cherrywood
The Modulor
COLD HAWAII INLAND
NATIONAL WATER SPORTS CENTER
SOMMERLYST
FAMILY FRIENDLY
Festenbergsiedlung
Competition winner
MBC
NEW URBAN MAGNET ON YEOUIDO ISLAND
Plastic House
House renovation & extension
MARIA HILF
COMPETITION WINNER
ALLIANZ HEADQUARTER
COMPANY'S CAMPUS IN STUTTGART
iCAMPUS
WORKSPACES OF THE FUTURE
KALVEBOD WAVES
Copenhagen's new harbor-front
YEOUINARU FERRY TERMINAL
Han river transportation hub
TECHNOPOLE
INNOVATION CAMPUS
DEMONWARE
CALL OF DUTY
NÆRHEDEN
LIVING IN-BETWEEN NATURE
GREENACRES
STEPPING FIELDS
NEWMARKET
URBAN CATALYST
MCH HERNING
TRANSFORMATION OF EXHIBITION CENTER
PRUSSIA STREET
URBAN OASIS
AMAGER COMMONS QUARTER
URBAN ISLANDS
FREIBURG
NEW HEADQUARTER FOR VOLKSBANK
MIDAN CITY
ENTERTAINMENT VILLAGE
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
SLAGELSE
KNOWLEDGE CITY
CASTLE & DRURY
RETAIL FIT-OUT
SCHOOL IN LURUP
NEW HEART OF THE DISTRICT
POSTAREAL
36 METERS TALL SCULPTURE IN FREIBURG
SPENCER DOCK
THE VERTICAL VILLAGE
URBAN MOTION
GET THE HANG OF OUR URBAN MOTION!
SHENZHEN
Qianhai Exchange Plaza - More than trade!
Brick a Back House
House renovation & extension
Cupboard House
House reconfiguration & extension
FBAB Lisbjerg
New social housing
Fermes Urbaines
44 Social Housing units
Formwork
Art Studio
Fringe THEATRE
New Tent Structure
JEJU
Wood Experience Center
Kantplatz 8
in Neumünster
Kløvermarken
Future of Copenhagen
Kronberg
School of music
Le Twist
10 Apartments & retail
Ørestad
Assisted Housing
Orla Kiely
OK:NY
Poolbeg Twins
MAKEOVER FOR ICONS
Sky Houses
34 apartments retrofit & new extension
Vault House
Private residence
Vogternes Raad
TV Studio on DR2
Yuseong
Youth Center
  • /assets/projects/laayoune/P053_Laayoune-Custom.jpg
  • Project Data
    Project: Education centre
    Size: 10,000m2
    Location: Morocco, Western Sahara
    Team: Urban Agency, Oualalou+Choi, OMTEQ, Alto Ingenierie
    Type: Invited competition
    Status: Competition 1st Prize
    LAAYOUNE
    The project for a 10,000m2 adult education centre, located in the south-west of Morocco in a harsh and isolated area, aspires to create a robust, world-class education facility that will give generously to its community. Site strategy: Less is more Although the given site is quite large, the building occupies half of it in order to create a compact and introverted building, with a humble and simple exterior leading into a rich dynamic internal courtyard – drawing reference to the traditional “Medersa”( first universities) for its social, cultural and climatic ingenuity. Occupying a portion of the site allows for further development, creating the opportunity for expansion in the future. Meanwhile, the freed space will be used as a generous public space with amenities for the building and surrounding areas, providing the community with an accessible place for social engagement. This new densely planted open space will serve as an esplanade and public garden while acting as an air cooling system and a protective barrier from the northern sandstorms. The new garden extends out to meet the existing landscape and create a linkage from North to South in the overall masterplan – establishing an effortless flow through the site that fuses the surrounding areas. Layout: New Medersa Much like the traditional architecture of North Africa, the building is introverted surrounding an internal courtyard, protecting it from the harsh sun and sandstorms. The ground floor houses all of the teaching facilities (workshops spaces, classrooms, laboratories, administration, etc.) with the first and second floor designated to accommodation/ living quarters all organised on a conceptually perimeter ring around the large courtyard. The social and communal spaces such as an amphitheatre, a restaurant and a shop protrude out within the courtyard in the form of large volumes forging a series of smaller and more intimate interlinked courtyards; creating essential shadows and a winding circulation – reminiscent of the narrow winding streets of the Medina. The main entrance is located at the South-East corner through an inviting double height funnel from the esplanade to the main complex. A gallery runs along the inside of the ground floor acting as a covered corridor for all of the classrooms to open onto – providing natural light and ventilation whilst maintaining the necessary shade. Densely planted palm trees and citrus trees in the courtyard minimize the footprint on the ground whilst providing large parasols of shade, additionally giving the courtyard a magical ambient atmosphere mirroring that of an oasis. The layout of the student accommodation, located on the first and second floor, is inspired by the “Medersa Ben Youssef” with groups of dorms that exist around a communal courtyard, creating a series of groups within a larger group with an organic sense of organisation and community. The two residential floors are punctuated with covered communal open spaces ideal for the climate and further enhancing the commonality. Construction: In time… “The best preventive remedy to ageing is architecture” In this particular project, ageing and weathering serve as a critical design tool for thinking about how the architecture might intercept with the changing state of the weather on site. The architectural expression of the building makes reference to the traditional local Berber architecture and more specifically to the “Kasbah” (ancient fortress) with its austere and solid monochrome exterior. Those traditional structures have a sandy ochre-yellow colour palette; the new training centre in turn is made from board marked concrete pigmented with local sand – a subtle and modern reinterpretation. The exterior finish is raw and horizontally patterned so that over time as the sand and dust from storms accumulates, they will highlight the patterns and embellish the building. Environmental: Low-tech All of the plantation involved in the project have been cleverly thought-out to contribute to the imperative ventilating system. The densely planted esplanade cools the hot winds before filtering them through the building. The outside principal is quite closed with recessed slatted windows further combatting direct exposure of the sun. All of the rooms are equipped at high level with a natural ventilation strip express with a series of concrete finished triangular perforated grids that run along the exterior between each level, filtering cool air into the building while expressing the horizontality of the building and the landscape beyond.
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune10-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune18-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune17-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune2-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune3-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune4-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune5-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune6-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune7-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune8-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune9-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune11-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune16-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune19-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune20-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune21-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune22-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune23-Custom.jpg
  • /assets/projects/laayoune/slides/P053_Laayoune24-Custom.jpg
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
Join us on Facebook | Twitter
© 2021 Urban Agency