Urban Agency
CHUNGDAM
RESIDENTIAL TOWER IN THE HEART OF GANGNAM
KALVEBOD WAVES
Copenhagen's new harbor-front
LILLE LANGEBRO
Copenhagen's new pedestrian and cycle bridge
BRIGHTEN HANNAM
HIGH-END RESIDENTIAL COMPLEX
FAABORG
NEW HARBOUR BATH
LE CARROUSEL ART HOTEL
WHERE THE CITY MEETS THE SEA
POSTHUSGRUNDEN
FUTURE LANDMARK OF VÆRLØSE
HEIDE
A new twist on a historic bakery
VANCOUVER FOREST
Living Canopy
WINNENDEN
Productive City
MERRONIAN 2
ROOFSCAPE: A NEW DIMENSION
JANGJI
COMPACT CITY
FUMBALLY ENTERPRISE HUB
A CENTRE OF CREATIVITY AND INNOVATION
MULHOUSE ZOO
THE CATHEDRAL & THE FOREST
CITÉ DES ARTS
A MEDINA OF ARTS & CREATIVITY
DOCK MILL
A Green Future
SICK-KASERNE
Cube Houses
MERRONIAN 1
ROOFSCAPE : A NEW DIMENSION
FIOMA
From bustling industry to vibrant residential
FALEN 40
TOWNHOUSES IN ODENSE
SINNAE
Take the Green Line
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
SCHLEBUSCHER HÖFE
COMPETITION WINNER
PH PARK
GARDEN LIVING
QUARTIER ALZETTE
COMPETITION WINNER
JAEGI
COHESIVE STREETSCAPE
DIE CONTINENTALE
CONSOLIDATING COURTYARD
METROPOL
CITY'S CENTER POINT
CAMPUS EnBW
WORKING CONNECTS
WALSH'S YARD
Student Castle
AMIENS ZOO
The big hut and the rock
CPH AIRPORT BRIDGE
SHORTCUT FOR 2 MILLION USERS OPENED
THE DOMINION, CALGARY
Bridgeland Verandas
BUNDANG TWIN TOWERS
CONSTRUCTION STARTS SOON
TRI HOUSE
Garden Tent
NEGOK OFFICETEL
152 MICRO APARTMENTS IN SEOUL
DIETENBACH
NEW DISTRICT IN FREIBURG
GLÜCKSTEINQUARTIER
GOLDEN GATE
HARD (AM BODENSEE)
CREATING WATERFRONT IDENTITY
KAISTRAßE
HOTEL IN DÜSSELDORF'S HARBOUR
West Campus Calgary
Calgarian Crystal
SHOE SHELF SHOP
CONTEMPORARY EXTENSION
CHARLEVILLE
Spirit of the Place
BULL ISLAND
Learning from Seeing
CHARLOTTENLUNDHAVE
SURROUNDED BY GREENERY
GRAND Xi BEACH
DUAL SKYLINE APARTMENTS
RUSTIC HOUSE
IN TIME...
CHERRYWOOD
The Modulor
COLD HAWAII INLAND
NATIONAL WATER SPORTS CENTER
SOMMERLYST
FAMILY FRIENDLY
FESTENBERGSIEDLUNG
Competition winner
MBC
NEW URBAN MAGNET ON YEOUIDO ISLAND
PLASTIC HOUSE
House renovation & extension
MARIA HILF
COMPETITION WINNER
ALLIANZ HEADQUARTER
COMPANY'S CAMPUS IN STUTTGART
iCAMPUS
WORKSPACES OF THE FUTURE
YEOUINARU FERRY TERMINAL
Han river transportation hub
TECHNOPOLE
INNOVATION CAMPUS
DEMONWARE
CALL OF DUTY
NÆRHEDEN
LIVING IN-BETWEEN NATURE
GREENACRES
STEPPING FIELDS
NEWMARKET
URBAN CATALYST
MCH HERNING
TRANSFORMATION OF EXHIBITION CENTER
PRUSSIA STREET
URBAN OASIS
AMAGER COMMONS QUARTER
URBAN ISLANDS
FREIBURG
NEW HEADQUARTER FOR VOLKSBANK
MIDAN CITY
ENTERTAINMENT VILLAGE
LAAYOUNE
EDUCATION CENTRE FOR ALL
SLAGELSE
KNOWLEDGE CITY
CASTLE & DRURY
RETAIL FIT-OUT
SCHOOL IN LURUP
NEW HEART OF THE DISTRICT
POSTAREAL
36 METERS TALL SCULPTURE IN FREIBURG
TEMPLEOGUE DENTAL
DENTAL PRACTICE FIT-OUT IN DUBLIN
SPENCER DOCK
THE VERTICAL VILLAGE
URBAN MOTION
GET THE HANG OF OUR URBAN MOTION!
SHENZHEN
Qianhai Exchange Plaza - More than trade!
Brick a Back House
House renovation & extension
Cupboard House
House reconfiguration & extension
FBAB Lisbjerg
New social housing
Fermes Urbaines
44 Social Housing units
Formwork
Art Studio
Fringe THEATRE
New Tent Structure
JEJU
Wood Experience Center
Kantplatz 8
in Neumünster
Kløvermarken
Future of Copenhagen
Kronberg
School of music
Le Twist
10 Apartments & retail
Ørestad
Assisted Housing
Orla Kiely
OK:NY
Poolbeg Twins
MAKEOVER FOR ICONS
Sky Houses
34 apartments retrofit & new extension
Vault House
Private residence
Vogternes Raad
TV Studio on DR2
Yuseong
Youth Center
  • /assets/projects/u-work/P096_U-Work-Custom.jpg
  • Project Data
    Project: Commercial
    Size: 11.000 sqm
    Location: Dortmund, Germany
    Client: List Develop
    Collaborators: Urban Agency, RKW Architektur+
    Type: Open Competition
    Status: 2nd Phase, Settled

    Team: Henning Stüben, Heechan Park, Scott Grbavac, Ana Claudia Ocampo, Narcisa Ionita
    U-WORK

    With its central location in Dortmund and proximity to transit options, the property at Rheinische Strasse is an ideal location for high density co-working space. The prominant site, within the creative radius surrounding the Dortmund U, offered a unique opportunity to create a forward-thinking, sustainable building that would become a catalyst for improving the regional building codes to allow for more extensive use of mass timber in large-scale commercial buildings. U-Work is arranged using a rigid grid of glue-lam columns supporting hybrid CLT slab elements that demonstrate the capabilities of engineered lumber without sacrificing any of the acoustic performance necessary in a co-working space. The scale of the neighboring buildings is reflected in the building volume, and the building binds itself further to the surrounding context, by providing a publically accessible ground floor with restaurants and cafes. Visitors and residents of the co-working space are drawn into a large concrete atrium, which creates a direct connection between the bustling street, and serene courtyard in the center of the site. The Atrium includes a broad wooden staircase that serves as a venue for social events or informal meetings and also links the ground floor to a vertical timber environment at the core of the new building. Group work areas and meeting spaces surround the timber structur, encouraging interaction and collaboration, and the skylights provide ample light to the deep building’s interior. At the perimeter of the co-working floors, hot desks are aligned with wide operable windows that allow for optimal working conditions. The repetitive structure is reflected in the rhythm of the exterior facade. A grid of generous, wide openings contrasts the typical vertical geometry of standardized German office facades, and represents a new zeitgeist in office design, where buildings must be more generous with light and air quality, and everyone must be more conscious of their environmental footprint. Along those lines, this design proposes less than half of the normal parking spaces allotted for a new office building. Additional bike parking, access to transit, and double-decker electric fleet car parking are all integrated to reduce the amount of excavation and prevent the over construction of car-centric infrastructure. The U-Work proposal reflects the demand that architects and developers be more conscious of the effects their buildings have on both the local and global environment. In this project, we tried to create positive work spaces for co-workers, a contextual building with an active, public street level, a development case that provides maximum density on an urban site, and a sustainable construction, which reduces the CO2 normally associated with new construction.

  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work2-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work3-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work17-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work18-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work19-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work20-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work21-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work22-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work10-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work11-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work12-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work13-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work14-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work15-Custom.jpg
  • /assets/projects/u-work/slides/P096_U-Work16-Custom.jpg
U-WORK
Sustainable Co-working in Timber
Join us on Facebook | Twitter
© 2021 Urban Agency