Urban Agency
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/00-14.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/01-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/02-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/03-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/04-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/05-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/06-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/07-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/08-11.jpg
  • /assets/projects/brick-a-back-house/slides/09-11.jpg

Brick a Back House

House renovation & extension

Located on a redbrick wall terrace in Irishtown, Dublin, one finds the wall folded right back into the interior to open a space for living space and a patio beyond. A single volume extends visually from the front door to the rear wall of the site where a variety of spatial conditions are overlaid, all differentiated by the degree of enclosure and the use of two contrasting materials: red brick and white marble. Three metres – two internal and one external – are added to the length of the existing house. Each metre is open, closed or glazed. This tripartite division of ‘air, earth and sun’ establishes an elemental structure that spans the width of the house. A blurring of this threshold condition is achieved by positioning this window-wall at an offset from the side of the house, allowing spatial and material continuity between old and new.

Project: Commission
Size: 60 m²
Budget: Confidential
Place: Ringsend, Dublin
Status: Completed 2010
Team: Architecture Republic, CORA
Type: Commission
Client: Nick Coveney
Urban Agency

Contact

Join our monthly newsletter

Subscribe

Keep up to date:

© 2022 Urban Agency