Urban Agency
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Render-Web-1620p-1.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Inspo-Web-1620p-1.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Inspo-Web-1620p-2.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Growth-Web-1620p-1.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Growth-Web-1620p-2.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Diagram-Web-1620p-1.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Diagram-Web-1620p-2.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Diagram-Web-1620p-3.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Diagram-Web-1620p-4.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Render-Web-1620p-2.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Render-Web-1620p-3.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Render-Web-1620p-4.jpg
  • /assets/projects/dock-mill/slides2/Render-Web-1620p-5.jpg

DOCK MILL

A GREEN FUTURE

Dock Mill draws inspiration from timber’s natural qualities, envisaging a sustainable project that preserves nature both conceptually and materially. Following a vertical trajectory, Dock Mill would become one of the tallest timber buildings in Europe, therefore setting a precedent for future projects on a national and global scale. Naturally lightweight, the use of timber allows for easier transportation and enables prefabrication of the architectural structure off-site, thus reducing the local disruption and high carbon footprint typically associated with construction work. Committed to the preservation of the historical mill, the design utilises the privacy of this existing structure for apartments and extends vertically with the sympathetic addition of a timber tower to create office space. The proposal also addresses the lack of direct access to the building by introducing an adjacent boardwalk which unites the area as a whole, forming an architectural ecosystem. Tracing back to its material source, the design concept for the timber structure follows the vertical stretch of a tree, sinking its roots into the existing structure of the mill and growing upwards in a network of timber rafters that mimic tree branches. Like a modern take on the glass house, the structure preserves the warmth, texture and scent of woodgrain inside, flipping the role of the high-rise to contain and celebrate nature rather than exclude and defy it. Urban Agency’s vision is reverent of the mill’s past and has grown out of this history to provide a future of sustainable living granted by the enormous potential of wood.

Project: Dock Mill
Size: 2 000 Sqm
Location: Dublin, Ireland
Budget: Withheld
Team: Urban Agency Architects
Client: Lioncor
Status: Schematic Design
Urban Agency

Contact

Join our monthly newsletter

Subscribe

Keep up to date:

© 2022 Urban Agency