Urban Agency
  • /assets/projects/plastic-house/slides/00-18.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/01-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/02-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/03-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/04-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/05-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/06-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/07-15.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/08-14.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/09-13.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/10-12.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/11-12.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/12-12.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/13-12.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/14-11.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/15-11.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/16-11.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/17-1.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/18-1.jpg
  • /assets/projects/plastic-house/slides/19-1.jpg

Plastic House

House renovation & extension

A house is excavated and a space created. The insertion of a polycarbonate and steel cruciform object allows habitation, setting up a complex series of interconnected and overlapping spaces. The object, a piece of architectural furniture, spreads treelike from a concentrated base housing a kitchen, toilet, storage and stairwell. Above this is a platform for sleeping, dressing and study spaces. The four branches of the structure hold various functions – two spanning to the side walls act as wardrobes, while the branch to the front is a cantilevered reading desk for the teacher-client. The fourth branch extends through the rear wall and projects two metres beyond it housing a shower room. This room is glazed to the sky, reminiscent of the traditional “Georgian return typology”. The lightweight structure is also the primary source of light in the evening – inset fittings cause its translucent surfaces to illuminate the spaces.

Project: Commission
Size: 67 m²
Budget: Confidential
Place: East Wall, Dublin
Status: Completed 2010
Team: Architecture Republic, CORA
Type: Commission
Client: Patrick Davern
Urban Agency

Contact

Join our monthly newsletter

Subscribe

Keep up to date:

© 2022 Urban Agency